"Tiuninguoti" čenakai arba Kiaulienos troškinys su perlinėmis kruopomis ir džiovintais grybais
Kažkurią dieną baisiai užsinorėjau čenakų, tačiau vis neprisiruošiau pasidaryti, kol neatsiverčiau Beatos kalendoriaus lapkričio mėnesio, kur puikavosi labai įdomus, kaip aš pavadinau, "tiuninguotų" čenakų receptas. Iš spintelės vėl išsitraukia molinius indelius, kurie man priminė mamos ruoštus čenakus. Vis tiek jų niekas nepakeis, kaip ir visko mamos gaminto :)
Taigi 6 porcijoms (6 ne itin dideliems indeliams) reikės:
400 g kiaulienos sprandinės arba kumpio
40-50 g džiovintų grybų (aš dėjau mamos džiovintus)
2 svogūnų
4-6 skiltelių česnako
6-8 šaukštų perlinių kruopų
4 morkų
200 g šparaginių pupelių (jų neturėjau, todėl visai nedėjau)
4-6 lauro lapų
kelių šakelių šviežio čiobrelio, bet tinka ir džiovintas
1 šaukšto kmynų
250 ml sultinio (aš dėjau natūralų vištienos)
1 stiklinė morkų arba obuolių sulčių (aš dėjau obuolių ir šiek tiek daugiau)
4 bulvių
trupučio sviesto
druskos
pipirų
Taigi:
Grybus užpilkite stikline karšto vandens ir leiskite jiems išbrinkti.
Smulkiai supjaustykite svogūnus, morkas ir bulves. Nulupame česnako galvutes, tačiau nesmulkiname.
Šparagines pupeles pasmulkiname į 2-3 dalis. Mėsą supjaustome kelių centimetrų dydžio kubeliais, pabarstome druska, pipirais ir kmynais. Išmirkusius grybus, jei jie per stambūs, taip pat supjaustykite į kelias dalis.
Vandens, kuriame mirko grybai, neišpilkite, jė bus galima panaudoti, juolab, kad vandenyje liko grybų aromatas. Vandenį atsargiai perkoškite ir sumaišykite su sultiniu ir morkų arba obuolių sultimis. Vėliau šį skystį užpilsite ant mėsos ir daržovių.
Į puodelių dugną sudėkite svogūnus, ant jų mėsos gabaliukus, įmeskite po skiltelę česnako. Ant mėsos dėkite morkų gabaliukus ir perlines kruopas. Į kiekvieną indelį įberkite maždaug 2 šaukštus perlinių kruopų ir suberkite grybus. Viską pagardinkite lauro lapais ir čiobreliu ir užpilkite sultinio, sulčių ir skysčio likusio nuo grybų mišiniu. Pilkite tiek, kad apsemtų. Galiausiai į indelius sudėkite pjaustytas bulves. Kad čenakai taptų gardesni, į indelius įmeskite po gabaliuką sviesto.
Indelius uždenkite dangteliais ir maždaug 2 valandoms pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po valandos kaitrą galite sumažinti iki 160 laipsnių.
Skanaus!
Komentarai
Rašyti komentarą